onsdag 7 mars 2012

Lokala törnen på rosorna i Åsele


Socialdemokratins första och viktigaste fråga sedan partiet bildades 1889 har alltid varit den om lika rösträtt. Varje individ skall ha rätt att göra sin röst hörd i det svenska samhället. Rätten att rösta och rätten att lägga sin röst där man anser att det är bäst, är en förutsättning för demokrati.
Som fritidspolitiker blir jag därför bestört när jag gång efter annan ser att detta uppenbarligen inte gäller för socialdemokrater på lokal nivå i Åsele kommun. När det kommer till lokala frågor, förväntas man här rätta in sig i ledet och följa den person som pekar med hela handen, i princip oavsett åt vilket håll det bär. Det uttrycktes på gruppmötet före kommunfullmäktige häromdagen, när det blev sagt att det är önskvärt att den som har en åsikt som avviker från majoritetens bör tiga still eller gå hem. Om man väljer att likväl göra sin röst hörd, får man stå ut med att bli påhoppad från en del av de så kallade partikamraterna och det är verkligen inga mjuka tofflor de ikläder sig när de hoppar på någon. Att ha en egen åsikt är obekvämt, när åsikten är avvikande.  Rätten till en egen åsikt försvaras med all kraft, så länge denna åsikt överensstämmer med de starkaste viljorna i partigruppen.

Något jag tycker är tråkigt är att det är så få som engagerar sig politiskt på de lokala arenorna. Det finns en liten klick av människor som arbetar politiskt för det samhälle vi lever i och många gör det med all heder och ära, oavsett partitillhörighet. Men, när det blir samma människor som sitter på diverse förtroendeuppdrag, överallt, hela tiden, försvinner lite av den grund som demokratitanken vilar på. För att citera ur det Socialdemokratiska partiprogrammet:

”Demokrati bygger samtidigt på maktspridning. Koncentration av makt hotar alltid demokratin, oavsett sammansättningen av den grupp som har makten.
Demokrati måste kunna utövas på många vägar, på flera plan och på många arenor, oberoende av varandra. Demokrati kräver att människor kan påverka både samhällsförändringarna i stort och samhällets funktioner sådana de möter i vardagen, i skola och vård, i boendet, i trafiken och den omgivande miljön. De demokratiska processerna bygger på kraften och viljan hos medborgarna, till samhälleligt engagemang och aktivitet, behovet av eget skapande, ökad kunskap och eget ansvar.”

Jag undrar varför det är så att det är ett begränsat antal individer som är politiskt aktiva i vår kommun och jag hoppas verkligen att det ej beror på att människor backat från politiken för att de blivit skrämda till tystnad. För om det är så, då är vi verkligen illa ute.

Katarina Henriksson, Fredrika. (S)

-----------------------------------------------------------

Ovanstående är sänt till insändarsidorna i VK och VF.
5 kommentarer:

 1. Tyvärr finns det alltför många exempel på det du beskriver där man glömt bort att praktisera sina paroller frihet jämlikhet och broderskap inom de egna leden.Dessutom har man gjort ett stort antal självmål både inom kommun, landstings och riksdagspolitiken vilket avsevärt minskat förtroendet för partiet! Man har svalt nyliberalismens bete i och med avregleringen av finansmarknaden 1985 med Kjell-Olov Feldts goda minne, därefter har man avsagt sig både den fulla sysselsättningens politik och satsningar inom den offentliga sektorn med andra ord man har dragits med av högervindarna!

  SvaraRadera
 2. Vad bra att du skrev det där längst ner, annars hade nästan jag funderat på samma sak. (Med ditt tillstånd givetvis) Ha det så bra som det går. Kram Jerry.

  SvaraRadera
 3. Bra Katarina!

  Hälsningar mamma

  SvaraRadera
 4. Tack för besöket & för fikat :)
  Elin var glad att fått leka med David.
  Nu väntar vi på att J ska komma hem med C.
  Elin får vara vaken "extra länge" i kväll, för hon ska hinna träffa storasyster.
  Ha en skön helg.
  Åsa

  SvaraRadera
 5. Visst är det tragiskt, tråkigt och så otroligt förlöjligande att vissa individer tror sig ha rätten till bättre vetande/åsikter! Och dessutom på ett märkligt sätt rättfärdigar sina tjuvnyp och hårda tofflor. Är så otroligt tacksam för folk som törs stå emot, säja sin åsikt - även om den ses som avvikande o obekväm - vad skulle vi få för samhälle då?! Tack Katarina och kram! Linda

  SvaraRadera