torsdag 28 februari 2013

Jag vill bara visa er...

Om man kör efter väg 92 från Umeå, passerar man Fredrika ungefär sex mil innan man kommer till Åsele. Det märks oftast inte. Om man bara följer "nya" Umevägen (den gamla gick igenom byn), ser man en lång raksträcka kantat av gatlysen, en bensinmack som numera är automatiserad, en uppförsbacke, några hus, en nerförsbacke och sammanlagt tre infarter som pekar in mot byn. Sedan är man vid dammen, Skinnmuddselet. Där finns det där konstverket ute i vattnet på en sten. Det ser ut att vara en massa renhorn.

Om man kommer från Lycksele eller Örnsköldsvik ser man mer. Men, de som bestämmer om oss kommer inte den vägen. De som röstar bort grundläggande saker som skola och äldreomsorg, har i många fall förmodligen ingen aning om vad de gör. Hoppas jag. Alternativet är bara för grymt.

Fredrika ser på kartan ut så här.
Ni ser, vägen går förbi utan att man får en susning om att det finns en by där innanför. En by med människor. En by med bland annat affär, förskola, skola, hotell, campingplats, badstrand, Viskagårdens B&B, pensionat Polstjärnan, hembygdsgården Sjönäs, fotbollsplan, hockeyplan, skidstugan Rävlyan högst upp i skidbacken med släplift, elljusspår, belyst strandpromenad, pensionärshem, räddningstjänst och företag som till exempel FREKAB och Reklampunkten. En by med levande föreningsverksamhet. Här finns till exempel Fredrika IK som är medarrangör till Konstvägenloppet, som i år firade tioårsjubileum och som är seedningsgrundande för Vasaloppet.

Om man tar en närmare titt på kartan, ser man en del av det.


Men att se det på kartan är en sak. För att förstå, måste man komma hit. Alla som varit med och röstat på KF har nog inte varit här och upplevt Fredrika. Att åka igenom eller att ha varit här på en tillställning eller ett möte, är långt ifrån samma sak. En del har nog knappt varit det.

På håll ser väl byn kanske inte mycket ut för världen. Likväl är den en för oss viktig del av den. Fotot har jag tagit uppifrån Rävlyan.

Mycket har skrivits om skolan. Av oss och av andra, både under dessa år och innan. Ni får här ett axplock av vad andra har skrivit, Jan Nilsson 2009 och Gun Rehnman 2012.

Jag tror att det är få som vet att Fredrika skola de senaste fem-sex åren på ett eller annat sätt medverkat i fjorton stycken samarbetsprojekt med elever och lärare från andra länder i Europa. Just nu är skolan inne på sitt femtonde. Ett projekt som heter "Fascinating World of Fairy Tales in Europe". Läs mer om det här.
Ni kan se information om alla projekten här.

Till sist vill jag visa er de här figurerna, Fredrik och Fredrika. De står i Drottningparken, mitt emot affären i byn. Bilden är ett par år. Numera har de tak över sina huvuden också.
Jag hoppas verkligen att de inte kommer att bli ensamma kvar i byn framöver.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar