torsdag 9 maj 2013

Hinder för Små skolor i utveckling

Under höstterminen 2011 anmälde Fredrika skola sitt intresse för ett utvecklingsprojekt som rörde byskolor. Det var riksorganisationen Hela Sverige ska leva som gått ut med en efterlysning under rubriken Wanted Good & Alive. De sökte små skolor i glesbygd, samt pedagoger och rektorer vid dessa som ville medverka i ett projekt kallat Små skolor i utveckling. I informationsbroschyren kunde man bland annat läsa följande.

Vi söker skolor med spetskunskap som vågar tänka nytt och bryta strukturer för att utveckla och nyttja skolan som hävstång för elever, lärare och inte minst bygden. Vi vill bilda ett utvecklingsnav med några pilotskolor i lands- och glesbygden som ligger i framkant när det gäller pedagogik och metodik.


Här är ett klipp ur informationen.


Det krävdes alltså medfinansiering från de skolor som ville vara med i projektet. Medfinansieringen innebar 40 000 kronor fördelade på tre år, vilket var en modest summa. Så det fanns gott hopp om att skolan skulle kunna medverka i projektet. Pengarna fanns nämligen i skolans egen budget. Det enda som krävdes var klartecken uppifrån, för att man fick använda dessa pengar till projektet. I princip kan man säga att man var tvungen att ansöka om att få pengar som man redan hade, för att det då skulle bli godkänt av skolchefen och politikerna i nämnden att Fredrika skola använde en del utav sin budget till det här projektet.


Måndag den 28 november 2011 kunde man i Sveriges Radio P4 höra en intervju med rektor Jerker Persson. På Sveriges Radios hemsida kunde man under det utlagda programklippet bland annat läsa följande.

Fredrika skola i Åsele kommun kämpar för sin rätt att finnas kvar och ikväll beslutar Kommunfullmäktige hur framtiden blir. Men på skolan försöker man se framåt och rektor Jerker Persson berättar att de anmält sig till ett utvecklingsprojekt.
– Ja, det är för att vi ser det som en möjlighet att behålla skolan och få en bra utbildning även i byskolor, säger rektor Jerker Persson.
Projektet hålls av riksorganisationen Hela Sverige ska leva som vill att byskolor runt om i Sverige ska samarbeta för att få så bra kvalitet som möjligt. Fredrika skola har varit med i liknande projekt tidigare och då bland annat om att ha lektioner via internet.

Politisk förhalning.
När man läser politiska protokoll från den här tiden finns det ingenting nämnt om saken förrän i mars 2012, hos Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Vilket i sig är aningen fascinerande, eftersom arbetsutskottet hade haft minst ett tidigare sammanträde sedan ansökan om medverkan i projektet sändes in. 
Det som sedan skedde var detta.

 Sen går det ända fram i juni innan nämndens AU har sammanträde igen.

 
 

Vill ni läsa mer om projektet, som varit igång ett tag nu, klicka här.

1 kommentar:

 1. Hej,

  Tack för kommentaren på min blogg. Jag svarade där att Svenssons, min släkt, funnits i Åsele sedan slutet av 1700-talet. Sven Svensson styrde stan på 50-talet.

  Vad gäller mig själv så är jag författare. Se här. Jag torde därför kunna kallas "författare bördig från Åsele". Som sådan omnämns jag i alla fall på Wikipedia, om man letar noga.

  Jag har diktat om Åsele. Bland annat i Magasin Provins 4/99. Som denna:

  Sörnoreberget,
  Åsele, Västerbotten -
  mitt eget Fuji.

  Det är en dikt med mönster i japansk haiku. Den plus några till finns upplagda här.

  SvaraRadera