söndag 25 november 2012

Mejlade detta till media ikväll:


Måndag den 26 november är en ödesdag för Fredrika och för Åsele som kommun.

Den åsikten framfördes av fler än en talare på det informations- och diskussionsmöte som ÅKL och Fp inbjudit till i Fredrika nu ikväll.
Anledningen till mötet är det nära förestående hotet från S-majoriteten om att skära med vass osthyvel över äldreboendet och över skolan i Fredrika. Detta trots att oppositionen kommit med förslag som visar att det går att lägga en budget som låter skola och omsorg i Fredrika vara kvar och därigenom bevarar den grund som Vattenfall efterlyser inför sin utökande verksamhet på orten.
Sammanlagt kommer det inom den närmaste framtiden att ske investeringar runt om i Fredrika för ungefär fyra miljarder kronor, i och med Vattenfalls utökade etablering, torvbrytningen på Basarmyren och det faktumet att tempelbygget nu kommer igång, berättade Bert-Rune Dahlberg (S).
- Antingen slaktar man hela kommunen imorgon, eller så ställer man upp och låter skolan vara kvar, fortsatte han.
Ett flertal personer uttryckte under mötet både förvåning och förtvivlan över vad de ser som nonchalans från de styrande. När en sådan stor koncern som Vattenfall, lägger möda på att flera gånger påpeka vikten av att bevara skolan i byn bör de ledande politikerna lyssna, tyckte man. Eller som Östen Wiklund, en av de närvarande Fredrikaborna uttryckte det:
- Det är som att kalla till bröllop och sen uteblir brudgummen eller bruden. Såna friare kommer det inte många gånger.
Stefan Åhlin (Fp) menade att det är onödigt att överhuvudtaget ta budgetbeslut på morgondagens kommunfullmäktige, eftersom de håller på att omorganisera den politiska strukturen och därmed ändå måste lägga ny budget efter årsskiftet. Vidare befarade han att kommunfullmäktiges ledamöter skulle känna sig förda bakom ljuset, eftersom dagordningen är lagt så att budgeten ska klubbas igenom innan punkten om Fredrika skola kommer upp. Detta innebär alltså att om budgetförslaget får igenom, så är därmed förslaget om att skära i Fredrika skola antaget. Innan det ens kommit upp.
Egon Persson (ÅKL) konstaterade att det är viljan hos politikerna det hänger på, om de föreslagna nedskärningarna ska göras eller ej. Finns bara viljan att satsa på den här delen av kommunen så går ekonomin att lösa, säger han.
Under mötet delades det ut en enkät, som föreningen Fredrikas Framtid varit med och tagit fram. Den var ytterst kortfattad och gällde en eventuell utbrytning ur Åsele kommun. Vid sammanställningen som gjordes efter mötet konstaterades att av de 67 personer som besvarat frågorna, ansåg 65 stycken att Fredrika socken ska bryta sig ur Åsele kommun. Frågan kommer att arbetas vidare med inom Fredrikabygden.

2 kommentarer:

  1. Jisses vilka språkfel jag hittar nu i efterhand! Vikten av korrekturläsning framgår tydligt. ;-) Det kändes dock lite bråttom att få iväg det, så jag hoppas att ni har överseende och att de massmedia som mottagit detta har duktiga redigerare. :-)

    SvaraRadera
  2. Tycker Ni gör helt rätt som kämpar, om vi bodde i Fredrika skulle jag INTE gå med på att Elin skulle transporteras 12 mil om dan, never in my life.
    För om det nu i år är årskurs 7 - 9, vem säger att det inte blir 4 - 6 inom snar framtid å sen puts väck skolan borta.
    Tack för info :) Då vet jag å kan lugna mamma.

    SvaraRadera