tisdag 22 mars 2016

Det börjar i det lilla

Det är kontraproduktivt att fördöma våld, terrordåd, krig och andra hemskheter, och samtidigt sprida hat, misstänksamhet och ilska omkring sig. Oavsett om det är i den fysiska världen eller på Internet.

Det är motsägelsefullt att påstå sig vilja ha en lugn och harmonisk tillvaro, samtidigt som man (i irrationell rädsla?) hetsar människor till att stänga såväl gränser som hjärtan.

Det börjar alltid i det lilla, vilket innebär att vi alla är personligt ansvariga för den del av världen vi lever våra liv i. Vi är ansvariga för i vilken riktning vi påverkar vår omgivning, genom vad vi säger, genom vad skriver och genom vad vi gör.

Det fungerar dåligt att försöka ställa sig utanför resten av mänskligheten och försöka inbilla sig att man är utan personligt ansvar för den del av världen man lever i. Ändå försöker så många.

Det börjar alltid i det lilla.
Fred på jorden. Frid i sinnet. Vänner. Sams i skolan och överens på jobbet. Hälsa trevligt när man möter grannarna, oavsett om det är grannar i trapphus eller grannländer det är frågan om. Håll upp dörren. Vattna blommor. Ge en komplimang. Skriv ett vänligt brev. Ge en kram. Gemenskap.

Det börjar alltid i det lilla.
Ta hand om dig själv och de dina - utan att det sker på bekostnad av andra.
Uppmuntra istället för att kritisera.
Lyssna. Verkligen lyssna. Istället för att vänta på din tur att säga saker.
Skilj på sak och person. Det har enormt stor betydelse om du säger till någon att personen är dum, istället för att säga till någon att denne gjort något dumt.

Förstå att vi är alla lika mycket värda. Vi är alla människor. Ingen av oss är felfri. Många av oss har gjort fler misstag än vi vill komma ihåg. Men det ändrar inte vårt människovärde.

Ha överseende. Inse att de flesta människor gör sitt bästa, efter förmåga, i varje given situation. Mer kan ingen begära.

Ta hand om varandra.
Sprid glädje.
Det börjar alltid i det lilla.


2 kommentarer:

  1. Tack. Du är snäll. Och Du... texten här i blogginlägget så sann.

    Såg på texttv/nyheter ? om några syrier som räddat en främlingshatande rasist i Tyskland, tänkte hur jobbigt ska det inte vara för honom... att behöva tacka de han avskyr för att de räddade hans liv. Komiskt på ett ironiskt vis.

    Ha det så bra Du kan, kram

    SvaraRadera
  2. Vilken bra text att vakna till idag. Så sant det du skriver. Kramar

    SvaraRadera