fredag 22 mars 2013

...och så levde de lyckliga i alla sina dagar(?). Slut.

Kampen för skolan i byn går mot sitt slut.
Vi har gjort allt vi kunnat, allt vi orkat och sen ytterligare lite till. Som min mor sa "Ni har kämpat väl.".

Vi har bemött alla argument i tur och ordning. Returnerat alla bollar de slagit vår väg. Det började den 28 april 2011. Då var argumentet elevernas sociala utveckling, på grund av få elever i varje årskull. När det ej fungerade kom efter sommaren argumentet med bristande lärarkompetens fram. När ej heller det gick vägen, tog man upp det vikande elevantalet igen. Där vände vi, i motvind, elevantalet från 19 till 26 i princip över ett jullov och påvisade att vi kunde vända trenden. Då plockades stora osthyveln fram över budgeten och barn- och utbildningsnämnden skulle spara pengar. Vi påpekade gång efter annan att kommunen som helhet skulle förlora på ett beslut att flytta högstadiet till Åsele. Man ville ej se till helheten. Det var ej en fråga om kommunen, bara om skolan. Beslutet togs i kommunfullmäktige 26 november 2012. Läs om det här. Vi fortsatte kämpa ändå. Det fördes förhandlingar senast nu under februari månad och även i mars vet jag att företagare och politiker har försökt påverka de som sitter med makten, in i det sista. Tagna beslut kan rivas upp. Det har hänt förr. Men, uppenbarligen händer det ej nu och vi har gränser. Gränser för hur mycket vi orkar kämpa i motvind, när allt vi egentligen velat var att få leva ifred i vår by och arbeta med att försöka utveckla den. Vilket vi höll på med, innan.

Nu finns ingen barn- och utbildningsnämnd längre. Det finns ett omsorgs- och utbildningsutskott, som ligger under kommunstyrelsen. Nämnderna är borttagna, så budgeten ses som en helhet över kommunens alla delar.

Vi förhindrade inrättandet av småbarnsskola (F-2) i alla fall.
Det var ju nämligen med det förslaget som allt började.
Men, det spelar ju ingen större roll. För det kommer ej att bli många elever kvar här till hösten.
Så då kan de ju stänga ner allt.

Vi gav våra barn ett extra år i Fredrika skola. Det lyckades vi med. 
Vi har gett dem en ordentlig lektion i samhällskunskap. De har skrivit till politiker och till media, läst på om barnkonventionen och sina rättigheter, följt med och varit åskådare på kommunfullmäktige och gjort affischer och plakat och demonstrerat.

De har även lärt sig att alla vuxna tar inte hänsyn till barn. Oavsett vad som står i barnkonventionen. Den läxan stod andra för.

En del av er säger att de som har makten vinner om folk flyttar. Att då får de som de vill.
De vinner ingenting. De förlorar så otroligt mycket på detta i det långa loppet, att de därigenom sänker sig själva.
Byn och naturen är kvar. Även om folk flyttar, kommer de att behålla sina hus som fritidshus och alltså vara i Fredrika på fritiden. Men, deras skattepengar kommer någon annan kommun att ha glädje av.


Tusen tack, för allt stöd vi fått i vår kamp för skolan, byn, bygden och kommunen. Vi skulle aldrig ha orkat så här långt utan er alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar