Det är min blogg. Jag skriver vad jag vill.
Nej, naturligtvis inga personangrepp eller andra dumheter.
Jag må vara halvbitter just nu. Men, jag är långt ifrån ointelligent (faktiskt).
Det var en gång en kommun i norrlands inland, som hade ungefär samma förutsättningar som alla andra kommuner i norrlands inland. Rätt små alltså.
Men, man tager vad man haver och för många så lyckas det riktigt bra att följa den principen, oavsett om man lagar mat eller styr en kommun. Om man tar vara på det man har, vill säga. Är kylskåpet tomt och man har mer luft än råvaror på hyllorna i skafferiet funkar det dåligt att bara använda sig av det som står på en av hyllorna och slänga ut resten. Husmans och havregryn i alla ära. Men, någon Nobelmiddag lagar du inte till av det.
Fast, vi kan ju offra några av våra surt förvärvade slantar på att skicka ut någon att köpa ost. Man kan göra mycket gott av ost och det finns så många olika sorter så man kan göra ostbricka och bjuda in folk, även om det kanske bara blir av en gång per år.
Eller så tittar man först efter ordentligt på alla hyllorna i skafferiet. Där kanske finns hjortronsylt, hallonsaft, björnbärsmarmelad, pasta, ris, till och med torkade kantareller och annat gott?
Om man använder sig av allt, kanske man utöver den där flashiga ostbrickan, kan se till så att den egna familjen kan äta gott under hela året.
Okej, Åsele tätort är lite mer än husmans och havregryn. Men, bara lite. För all kreativitet som finns hos människor, måste styras upp så att den ej inkräktar på Marknaden.
Det går exempelvis icke att anlägga en minigolfbana mellan vägen upp till kyrkan och biblioteket, för där ska ju knallarna stå på Marknaden! Jaha? Säger ordet MINI er något? Minigolfbanor brukar ta rätt liten plats och det går säkert att täcka över banorna fyra dygn per år. Men, nej.
Man måste ta hänsyn till vad som behövs under Marknaden.
"Skulle vi kunna få köpa ditt hus och din tomt? Vi skulle behöva göra en parkering här till Marknaden."
Man måste samla alla boende så nära tätorten som möjligt under Marknaden.
- Vi har ett förslag om att man skulle kunna köra en buss mellan Fredrika och Åsele under marknadsdagarna, så har människor större möjligheter att nyttja boendealternativ häromkring och man slipper en del av de parkeringsbekymmer som brukar uppstå i tätorten.
Svar: "Nej!"
Dessa exempel är reella. De har inträffat. Det är sådana exempel som har format min syn på hur tankegången kring Marknaden och tätorten fungerar.
Åsele kommun innehåller över 40 byar. (Kolla en karta. Det vimlar ju av dem!) Få av dessa är bebodda året runt, av människor i arbetsför ålder som har familj. Två av de byar (bortsett från Fredrika) som jag vet är hyfsat bebodda, är Varpsjö och Gafsele. De har för övrigt bara två mil till närmaste tätort (Dorotea och Åsele).
Om man ska få byar att överleva i den här kommunen, i det rådande ekonomiska och politiska klimatet, måste man nästan klona Berith Oderstål (Västra Gafsele) och placera en klon utav henne i var by. För, som jag ser det, skulle Gafsele aldrig vara vad det är utan henne. Självklart finns det även andra duktiga människor i Gafselebygden. Men, min åsikt står fast i det fallet.
Gafsele är en fin by. Jag har själv bott där, under en tid på nittiotalet. Innan GSHK bildades. Slädhundsklubben som satt byn på världskartan och bidragit till att så många som arton fastigheter idag ägs av hundkörare från olika länder.
Om man ska få en bygd att leva behövs eldsjälar som både har drivkraft och kompetens och som är envisa nog och har energi tillräckligt för att aldrig, aldrig ge upp. Arbetet med att ge sig på att utveckla en by i den här kommunen, är som jag ser det, nämligen i bästa fall som att försöka simma motströms.
Ja, jag skrev i bästa fall.
När då Europas största värmeproducent dyker upp och vill satsa på den del av bygden man bor i, blir man naturligtvis jätteglad. Vilken chans för kommunen att få hit människor som lever och verkar här. Bara sådär liksom. Serverat på silverbricka. Det enda önskemålet var att samhällsservicen som den var skulle finnas kvar i Fredrika. Skola, vård, butik och sånt där ni vet. Detta meddelade koncernen i ett brev till Åsele kommun, när Fredrika skolas vara eller icke vara kom på tapeten.
Bara för att de var måna om sina egna anställda, som skulle kunna bosätta sig här i Fredrika om förutsättningarna fanns.
Kommunens vara eller icke vara lär knappast röra Vattenfall i ryggen.
De varken står eller faller med Åsele.
Tänk, vilket lyft det hade varit.
Tänk om vi hade kunnat säga till de familjer som ringde och funderade på att flytta hit, att skriverierna i tidningarna om neddragningar bara var falskt alarm. Då hade vi kunnat öka elevantalet ännu mer än vad vi gjort de senaste 18 månaderna.
Nu är det ju som det är.
Ni kan ju utöka den obligatoriska bussresan för 50-åringar, onsdagen före Marknaden, så att de efter att ha besökt Asplunda lanthandelsmuseum kan ta en titt på det som kunde ha varit en levande by.
Omgivningarna lär väl fortfarande vara vackra. Även om strandpromenaden och mycket annat så småningom kommer att återtas av naturen. Men, den vet ni ju ändå inte om att den finns i nuläget.
Så det spelar ju ingen roll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar