Luciadagen 1979 nämndes första gången något om en eventuell förändring av Fredrika skola i media. Det var dåvarande kommunalrådet Tore Möller som uttalade sig i Västerbottens Kuriren och sade:
"För Fredrika är det ett måste att industriarbeten måste fram. Annars rasar hela Fredrika. Fredrika högstadium är snart i fara om inget rationellt kan göras."
Första maj 1991 gick Fredrikaborna man ur huset och körde i karavan till Åsele där de parkerade utanför kommunalhuset i protest mot att Fredrika skola var hotad.
28 april 2011, började den här senaste striden - som förmodligen lär vara den sista.
Nu är det ju så att som jag (och fler med mig) ser det, har det här egentligen ingenting med skolan att göra. Det är betydligt större än så. Det började redan vid kommunsammanslagningen 1972.
Strax innan sammanslagningen av Dorotea, Åsele och Fredrika, hade ett omfattande förberedande arbete gjorts i Fredrika inför uppförandet av ett skogsmuseum. Planeringen överlämnades efter sammanslagningen till ledande politiker i Åsele, för att beslut skulle kunna fattas och arbetet påbörjas. Men, av någon anledning hamnade detta i träda. Dokumenten kanske ramlade bakom ett bord. Vad vet jag? 1979 dök det i alla fall upp ett förslag från Åsele, om att anlägga ett skogsmuseum i Torvsjö, med förvånansvärt liknande upplägg som det som kommit från Fredrika några år tidigare.
(Västerbottens Folkblad 2/11-79)
Någonstans där, vid den där sammanslagningen, hamnade Fredrika för evigt i politisk radioskugga. Budgeten fördelades i niondelar. Åsele och Dorotea fick vardera fyra niondelar och Fredrika en.
(VK 22/7 1978)
Visst, Fredrika var bra mycket mindre än de andra två. Så just den biten tänker jag ej klaga på.
Däremot skulle jag vilja veta vad som beslutades rörande budgeten när det 1979 blev skilsmässa mellan Dorotea och Åsele-Fredrika. Men, jag förmodar att det går att ta reda på.
Den som vet är välkommen att skriva och berätta.
eva_katarina( a )hotmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar