måndag 18 mars 2013

Spökstad?

Åsele kan bli spökstad, säger de på SVT:s Västerbottensnytt. Om befolkningen fortsätter att minska i den takt den gör, så kommer Åsele kommun att vara tömd på människor om 55 år.
Jag ser och hör människor mena att för att överleva måste kommunen satsa på näringslivet, profilera sig på något sätt, med andra ord stärka varumärket.

Jag vet inte riktigt. Men, orden känns bekanta. Kanske inte tidsperioden. Men, konstaterandet att kommunen kommer att dö ut om utvecklingen fortsätter som den gör.
Det är som att jag har hört det någon annanstans...
- Ja! Vi har ju sagt det! Flera gånger under flera års tid!

Apropå det där om att kommunen måste profilera sig. Bra tänkt. De har (haft?) världens chans i fråga om vindkraften på den här sidan kommunen. Ni vet, Vattenfalls största vindkraftsområde på land. Ursäkta om jag tjatar. Men, jag anser att jag har fog för mitt tjat just nu.

Den där gamla "Åsele - dit vägarna bär" skulle ha kunnat göras om till "Åsele  - där vindarna bär", till exempel. Man kunde anordna besökscenter med visningsrum om hur vindkraft funkar. Samarbeta med Vattenfall och anordna regelbundna visningar av vindkraftverken. Skolklasser (även från andra kommuner) kunde göra studiebesök. Med mera. Det finns alla möjligheter.
Om man vill.

Men, vissa anser visst att det blir inte någon utveckling i Fredrika (och säger det högt på möten!) och missar hela poängen med att vi tillhör kommunen och att utveckling här därmed gynnar alla.

Den där grenen ni sitter på går av snart.
2068 är det slut.
Såvida ni inte kommer till insikt om vad som är bäst, erkänner att ni idag är klokare än igår och börjar arbeta för hela kommunens överlevnad. Så här i sista sekunden.

Oavsett vad, kan ingen komma och påstå att Åsele kommun ej haft möjligheter att utvecklas.
Det är och har bara varit fråga om ifall man har varit villig att ta vara på möjligheterna.5 kommentarer:

 1. Så sorgligt!! / Ina

  SvaraRadera
 2. Detroit... många likheter finns.

  Visst var det märkligt att inte Peter Lindström eller någon annan styrande Socialdemokrat var med å pratade, kanske har han/de ingen åsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reagerade jag med över att det var Vänsterns representant som var i rutan...

   Radera
 3. Det jag inte kan förstå är varför så få verkar fatta att hela kommunen behövs för att vi ska överleva och inte bli spökstad i förtid... Att lägga ner allt som går i Fredrika och "skylla" på utveckling känns väldans märkligt, det känns som om Åsele-borna inte har något gemensamt med Fredrika, Fredrika är tydligen utsocknes, inget som ingår i Stor-Åsele.

  SvaraRadera
 4. Du slog huvudet på spiken där.
  Tyvärr verkar det vara så det är.
  (För vissa i alla fall.)

  SvaraRadera