måndag 25 mars 2013

Tajming...?

I ett av mina tidigare blogginlägg, måndagen den 18 mars i år, nämnde jag Åsele kommuns gamla slogan. Påföljande fredag dyker plötsligt bilden, som bland annat fanns som klistermärke när jag var liten, upp på Åsele Marknads facebooksida. Idag står följande att läsa på asele.nu

"Åsele i Södra Lappland - Dit vägarna bär" Återuppstånden i digital form

Vår gamla slogen som så väl beskriver Åsele har återuppstått i ny modern digital form. Om någon behöver den i något samanhang finns den på turistbyrån. I VK den 18 okt 1972 skrevs en artikel om Åke Jonsson som är mannen bakom slogan.

"ÅKE HITTADE PÅ ÅSELES SLOGAN (i VK 18/10 -72)
Åsele i Lappland – Dit vägarna bär” har myntats av civilekonomen, köpmannen och ordförande i Åsele kommuns fritidsnämnd, Åke Jonsson. En slogan som slog, fastslår Jonsson.

ÅSELE I LAPPLAND – dit vägarna bär” är ett uttryck som präglats av köpmannen och civilekonomen Åke Jonsson. Det var många år sedan nu men uttrycket har stått sig genom åren och Åke Jonsson har blivit fritidsnämndens ordförande i Kommunen. Sant är att ”Åsele – dit vägarna bär” alltsedan sin uppkomst ”hamrats” in i medvetandet på folk. Inte bara hos åseleborna utan hos all som gästat lappmarkskommunen. Det har bl.a. skett genom tändsticksaskar, annonser och klistermärken på brev.
VAD GRUNDADES då Åke Jonssons slogan på? Jo i samhällsdelen Norrstrand, strålar vägarna samman i en fyrvägskorsning där trafiken från Umeå, Örnsköldsvik och Sollefteå samt Lycksele, Vilhelmina och Dorotea möts. Många passerar alltså korsningen på färden från kust till inland och fjäll eller vice versa. Därför kan man säga att uttrycket ”Åsele i Lappland-dit vägarna bär” håller."
Visa större bildPublicerat av: Magnus Hedberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar